"Spännet i författarbältet"
som Sara Lidman sa.
Intill Per Olov Enquists barndomshem ligger det gula bönhuset som sedan 2005 varit en välbesökt hemvist för utställningen om bygdens fyra författare.
År 1935 avled PO Enquists pappa och den insamling som gjordes på hans begravning blev grundplåten till dagens bönhus i den lilla byn Sjön, Hjoggböle. Här har bönhusföreningen haft många aktiviteter genom åren, som luciatåg, påsksupé och gudstjänster. Nu finns här även en utställning om bygdens fyra stora författare.
Författarbyn Hjoggböle är glada att du hittat hit och vi hoppas att denna sida ska ge dig de svar du söker.
Utställningen.
Videomaterial.
Berättarcafé.
Hos oss hittar du ett stort utbud av våra författares utgivna böcker. Vi har Enquists höjdhopparsko och varför inte lyfta på taket till modellen av det gröna huset? Ibland bjuder vi in till berättarcafé eller högläsningskväll, när berättar vi här eller på Instagram!
Om du är sugen på att besöka oss, tveka inte att höra av dig. Vi tar emot privatpersoner och busslaster med lika stor glädje. Du kan boka en visning eller ta med dina frågor till vårt fikabord. Välkommen med dina önskemål och din nyfikenhet till oss!
2005 föddes Författarbyn Hjoggböle.
Den 7 februari 2005 samlades en grupp bybor i Sjöns bönhus för att samtala om framtiden för det ”Gröna huset” som då var till salu. Frågan om husets framtid hade stötts och blötts under ganska många år men nu var tid att bestämma ifall huset skulle köpas för att kunna bilda någon form av museum. Vid mötet beslöts att utreda frågan och en arbetsgrupp med Åke Stenlund, Margareta Holmlund, Per-Olov Stenmark och Gunnar Hedman bildades.
En förstudie genomfördes av företaget Hugin och Munin. Kommunens tillväxtkontor gav medel (SLUP-pengar) till en utredning. Utredningens förslag var att restaurera huset till 1930-års skick samt att ordna en utställning. Den beräknade kostnaden uppgick till 775 tkr. Kostnaden, samt det arbete som skulle krävas för att restaurera och sedan underhålla huset i 1930-års skick, gjorde att arbetsgruppen beslutade:
- att låta Åke Sehlstedt (ägare sedan 1946) sälja Gröna huset
- att inrätta en utställning i Sjöns bönhus
- att finansiera arbetet med gåvor och sponsorer
- att arbeta som utskott inom Byaföreningen
Därefter startades ett insamlingsarbete och Författarbyn fick ett antal sponsorer: Kommunen, Sparbanken, LRF och Norstedts förlag. Tidigt under 2005 togs kontakt med byns författare. Hjalmar Westerlunds familj gladdes över planerna. Kurt Salomonsson var något avvaktande medan hans syster, Anita Salomonsson, jublade och sa: Jag är med! PO Enquist funderade om man kunde ordna ett ”museum” medan man fortfarande lever, men sa: "Ifall ni vill så har ni min välsignelse". Byns författare har fått ett stort antal utmärkelser. Två av skyltarna "Berättarnas län" - där 15 västerbottniska författare omnämns på en plåtskylt med kartbild - återfinns i Hjoggböle.
Under våren 2006 ordnades att Sigvard och Ingehjärd Hedman, Eskilstuna, besökte PO med en paltgryta. Paret fick då ett stort antal böcker från POs eget arkiv vilket blev en bra grund för den kommande utställningen. I februari 2007 byggdes den första utställningen med boktorn och hängande vepor. I mars 2011 byggdes utställningen om med bland annat bokhyllor efter väggarna och en utställning särskilt inriktad på Kurt Salomonson. I november 2012 hälsades Karin och Torbjörn Häggmark välkomna in i arbetsgruppen och Margareta Holmlund pausade sitt engagemang.
När Författarbyn gick med i projektet "Litterär turism i Norr" gavs möjligheten att delta vid Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg åren 2009–2010 samt vid litteraturfestivalen LittFest i Umeå år 2010. Ett flertal utbildningar - om bland annat berättande, Västerbottens författare och Storytelling - genomfördes av Författarbyns arbetsgrupp för att bättre kunna (och våga) presentera författarna.
Hösten 2008 inföll kanske Författarbyns största dag. Den 22 oktober, i ett överfullt bönhus, presenterade Per Olov Enquist sina memoarer - boken ”Ett annat liv” - tillsammans med Norstedts förlagschef, Eva Gerdin. Den 23 mars 2010 uppfördes urpremiären av POs enmansföreställning ”Mannen i båten” framförd av Teater Martin Mutter, Örebro.
Under tre somrar anordnades sommarteater på bönhusgården i samarbete med Edelviks folkhögskolas skådespelarlinje:
2011 ”Tribadernas natt” med 700 besökare vid tre föreställningar
2012 ”Bildmakarna” med 460 besökare vid fyra föreställningar
2013 ”I Lodjurets timma” med 560 besökare vid tre föreställningar
I maj 2008 ringde PO för att meddela att han var på väg norrut. Under detta besök önskade han besöka Granholmen, eller Majaholmen som den kallas, och för det behövdes en båt. Gunnar Hedman kontaktade ”Tobbe” som gjort en plastbåt av den roddbåt som POs farfar PW Enkvist byggde på 1940-talet. När utflykten genomfördes kände PO inte igen så mycket då 60 år gått sedan senaste besöket. Men denna händelse finns omnämnd i Liknelseboken.
Författarbyn Hjoggböle har genom åren bjudit in till en bred variation av evenemang. Den 30 oktober 2011 anordnades författarlunch med Kurt och Anita Salomonsson som läste ur sina verk och berättade många glada minnen. Kjell Hansklint medverkade. Under 2014 tryckte "Skellefteå Läser" upp ett häfte med Västerbottensförfattare på både svenska och engelska samt köpte in 3000 exemplar av PO Enquists bok "Musikanternas uttåg" som delades ut till kommuninvånare. Författarbyn anordnade fem kvällar i bönhuset där ”Kända Skelleftebor läser Hjoggböle-författare”. Under 2014 försvarade Carl-Erik Johansson sin avhandling, med Anders Öhman som opponent, utifrån Kurt Salomonssons författarskap med titeln ”Brutal social demaskering”.
Författarbyn Hjoggböle har rönt stor uppskattning och nyfikenhet vid anordnandet av olika arrangemang. Många gånger har bönhuset varit mer än fullsatt. Under de första 10 åren har Författarbyn haft mer än 5 500 besökare. 1 800 teaterbesökare och 3 700 övriga gäster som besökt Öppet Hus, bokade busslaster med grupper från olika föreningar och sällskap eller privatpersoner som bara tittat förbi. Däribland utländska gäster som rörda besökt ”The Enquist Place”. Utöver dessa tillkommer alla de som missat att skriva i Författarbyns gästbok. Författabyn har skäl att vara tacksam för allt stöd, tålamod och omtanke som vistats av grannar och bybor samt alla applåder vi fått och får från olika håll: Så TACK!
Författarbyn Hjoggböle fortsätter bjuda in till utställningen i Sjöns bönhus. Det dyker upp evenemang som högläsningskvällar, samtal med fika och nya initiativ. Författarbyn välkomnar bokade besök såväl som spontana gäster. Håll utkik här på hemsidan, på vår Facebooksida eller på Instagram och känn dig välkommen att kontakta oss om det finns något du undrar.